Sinopsis
 
Aristotel credea ca musca are opt picioare si a scris asta in observatiile sale.
Secole de-a rândul elevii au fost foarte multumiti sa citeze din marele Aristotel.
Nimeni n-a fost destul de curios sa numere cele sase picioare ale mustei.

 Inevitabila concluzie:

Daca poti gindii ca un inginer ( multi vor avea probleme cu asta) poti deduce din perspectiva istorica si simpla observatie ca o societate bazata pe "eficienta economica" va colapsa. Iata cum:

1) Viziteaza departamentul de astronomie al universitatii in cadrul catedrei de geografie si verifica daca Pamântul intradevar are forma de sfera. Toate sferele sunt finite, deci si Pamântul. De aici putem deduce ca si energia Pamântului este finita - stocurile de enegie- adica petrolul, gazele naturale, uraniu, etc.

2) Viziteaza departamentul de fizica si verifica daca:

Energia este capacitatea de a produce munca. Fara energie nu exista munca. Asa ca economia globala este 100% dependenta de energie, asa a fost si asa va ramâne.

Daca esti acolo, la departamentul de fizica, verifica si daca NU exista exceptii la legile termodinamice.

Prima lege a termodinamicii ne spune ca nici capitalul, nici tehnologia, nu pot "creea" energie. In schimb, energia disponibila trebuie folosita pentru a transforma stocurile de energie existente.

A doua lege a termodinamicii ne spune ca in fiecare proces economic se pierde energie. Motoarele care produc forta, puterea, in economia noastra pierd in timpul functionarii mai mult de 50% din energia continuta in combustibilul pe care-l folosesc.

O resursa energetica trebuie sa produca mai multa energie decât consuma, altfel se numeste consumator. Principiul energiei nete. Aproximativ 735 de jouli sunt necesari ca sa ridici 15 kg de petrol la 5 metri de pamânt doar pentru a invinge gravitatia, si cu cât ridici mai mult cu atât mai multa energie iti trebuie. Cel mai accesibil petrol se produce la inceput, apoi este nevoie de din ce in ce mai multa energie ca sa produci aceiasi cantitate. La un punct anume, energia cheltuita ca sa gasesti si sa produci petrol e mai mare decât energia continuta in acel petrol. Si resursa se transforma in consumator.

 

3) Viziteaza departamentul de ecologie sau biologie si verifica daca declinul, colapsul sau disparitia unei specii sunt des intilnite in natura si in ce conditii. Verfica daca declinul apare când specia de animale ramâne fara mâncare in zona unde traiesc - stocuri de energie. Verifica daca asta se intâmpla cu fiecare specie care isi termina o resursa cheie din mediul inconjurator.

 

4) Viziteaza departamentul de istorie. Intreaba sau cere carti despre sfârsitul Imperiului Roman de Vest. Cum s-a intâmplat, de ce, ce resursa cheie au epuizat, cât a durat perioda barbara pâna lumea si-a revenit, etc. Dupa care cere documentatie despre Insula Pastelui, unde vei observa acelasi tipar in alta parte a lumii, mult mai recent, din cauza altei resurse cheie din mediu.

Singura intrebare care  ramâne e când vine declinul? Multi experti se asteapta ca in mai putin de 10 ani. Altii spun ca e deja aici.

 

Specia umana a devenit dependenta mai mult de 90% de resurse fantoma. Resursele efemere, neregenerabile, resurse ce nu pot fii create. Specia sau partea dintr-o specie care devine dependenta de resurse fantoma nu poate supravietui dupa declinul resurselor.

Am fost invatati sa credem ca noi suntem o exceptie de la regulile naturii.

 

Presedintele Exxon-Mobil in fata actionarilor in 2003:
"De exemplu, noi estimam ca productia de petrol si gaze naturale din câmpurile existente scade cu o rata de 4 pâna la 6 la suta pe an. Ca sa putem face fata cererii din 2015, industria extractiva va trebuii sa adauge echivalentul a aproape 100 milioane de barili de petrol pe zii. Asta e echivalentul a inca 80 la suta din nivelul productiei de astazi (insumat petrol, gaze naturale). Cu alte cuvinte in 2015, va trebuii sa gasim, sa dezvoltam si sa producem un volum de petrol si gaz ce echivaleaza cu inca 8 barili de petrol pe lânga cei 10 pe care ii producem azi. Pe deasupra, costurile asociate cu aceasta crestere sunt estimate sa fie considerabil mai mari fata de costurile actuale.

Set unghii false

Daca domnul Jon Thompson, presedintele Exxon-Mobil este asa cinstit in articolul de pe site-ul firmei, te poti intreba ce poate sa mai discute in spatele usilor inchise, ce poate fii mai rau de atât?

Imaginea aceasta care spune chiar mai mult, acompaniaza prezentarea lui Jon Thompson

 

Arabii din Arabia Sudita au o vorba:
" Tatal meu calarea o camila.
Eu conduc o masina.
Fiul meu piloteaza un jet.
Fiul lui va calarii o camila."

 

Pe site-ul departamentului pentru energie american (ministerul energiei), sectia "Analize Geologice al SUA" se afla o afirmatie si un sfat bun:
"Tehnologia e minunata, dar nu ne poate ajuta sa gasim ceea ce nu e acolo" (despre petrol)
"Tineti-va bine, daca nu recunoastem problema, si daca nu gasim o modalitate de a ii face fata, va fii chiar un soc"  http://geopubs.wr.usgs.gov/open-file/of00-320/of00-320.pdf.                 Graficul apogeului in productia de petrol

 

04/27/2004 Directorul rezervelor federale americane, Alan Greenspan: " Felul cum energia este produsa si consumata in SUA s-ar putea schimba dramatic din cauza preturilor mari la petrol si gaze naturale."
Observati va rog cuvântul "dramatic". Greenspan este vestit pentru cât este de zgârcit in declaratii. Si mai ales zgârcit in cuvinte mari. Conduce rezervele federale americane din 1987. Si in economia mondiala vorbele lui au de obicei o greutate mai mare decât un discurs al presedintelui american. A ramas presedinte al rezervelor sub 4 presedinti SUA : Reagan, Clinton si 2x Bush.
http://www.nydailynews.com/business/marketwatch/story/187932p-162713c.html
http://www.fxstreet.com/nou/noticies/afx/noticia.asp?pv_noticia=1083090386-9e32d306-44359

Oil being the most important of our fuels today, the term "alternative energy" is commonly taken to mean all other energy sources and is used here in that context. Realizing that oil is finite in practical terms, there is increasing attention given to what alternative energy sources are available to replace oil. The imperative to pursue alternative energy sources is clearly established by two simple facts. The world now uses more than 26 billion barrels of oil a year, but new discoveries (not existing field additions) in recent years have been averaging less than seven billion barrels yearly. The peak of world oil discoveries was in the mid-1960's. Inevitably, the time of the peak of world oil production must follow, with most current estimates ranging from the year 2003 (Campbell, 1997) to 2020 (Edwards, 1997). Significantly, all estimates of production peak dates are within the lifetimes of most people living today.   Walter Youngquist http://www.hubbertpeak.com/youngquist/altenergy.htm

The amount of energy an individual can directly or indirectly command largely determines that individual's material standard of living. This, of course, also applies to nations as a whole. To provide adequate energy for future generations introduces the concept of sustainability. What significant energy sources can be drawn on indefinitely?

"Sustainable" is a popular and pleasant word, but when it is used it needs to be clearly defined and placed within certain parameters. The term "sustainable growth" is popular with Chambers of Commerce as well as with corporations, but if this means increase in use of any resource, including land for more people, more water for more people, and more and more food, or more "things", then the term "sustainable growth" is an oxymoron (Bartlett, 1994). Growth in terms of numbers of anything cannot be sustained indefinitely. Sustainable growth in terms of better medical care, improved sanitation, and other related qualities of life, and of intellectual endeavors, among other things, is possible, and should be a continual goal.

Any consideration of "sustainable" must also be framed in the concept of a fixed size of population. People use resources. And all energy resources, even solar energy, are limited (Hardin, 1993). The problem of population size is politically sensitive and therefore largely avoided in discussions. But the energy problem cannot be sustainably solved if the demand target is a continually growing population. It is important to keep this overriding fact in mind. Eventually it will have to be faced. In defining a sustainable society, it is also necessary to determine what a reasonable standard of living is to be achieved. This does not lend itself to an easy definition as various cultures have differing views.

 

 Aveti vre-un dubiu ca lipsa petrolului va va schimba dramatic viata?

Sa facem un experiment:
Mergeti in centru, la Universitate, si opriti-va 15 minute acolo. Sa zicem ca suntem deja in 2020 si aproximativ 30-35% din necesarul de petrol si gaze naturale e deja lipsa de pe piata. Asta inseamna automat ca o parte din economie nu mai functioneaza sau functioneaza anapoda. Asta inseamna ca preturile mari si-au facut datoria.
Ce vedeti? Va puteti imagina?
Nici un fel de masina. De fapt probabil au fost interzise pur si simplu. Lumea isi aduce aminte cu nostalgie de vremea când se mai mergea o zi cu numere cu sot, o zi cu numere fara sot. Mai circula doar camioane de aprovizionare.
Strada n-a mai fost reparata de vreo 7-8 ani. Asfaltul se produce din petrol "greu" si costa prea mult.
Oameni pe bicicleta. Foarte putini.
Câteva motociclete foarte mici in loc de masini
O multime de cersetori
Magazine inchise sau chiar mai rau, parasite.
Nici un fel de fast-food sau alimentara, doar baruri, mai bine zis bodegi.
In schimb foarte multi profeti. La fiecare 15 metri te roaga sa-i urmezi pe calea cea dreapta. Dezastrul actual se datoreaza omului pe care dumnezeu a hotarât sa-l pedepseasca.
Oameni apatici, fete triste peste tot.
Practic viata pe care o stiati a disparut.

Nu credeti? Faceti acum o calatorie in oricare din orasele sau comunele tarii care au colapsat. Sunt destule. Copsa Mica, Petrosani, Zimnicea, Cugir, Râsnov. Toate au avut industrii care s-au evaporat din 1990 incoace.

 

Credeti serios ca stiinta e raspunsul?

Atunci va invit sa constatati câte din lucrurile minunate promise de stiinta, sau mai bine zis de marketingul stiintific, au devenit realitate. Luati colectia Stiinta si Tehnica din 1960-1985, bine, ok am inteles, era o revista comunista, atunci luati originalele dupa care Stiinta si Tehnica copia: Science et Vie, SCIAM, Nature, etc. O parte din arhive exista pe internet. Veti observa cu uimire ca enorm de multe promisiuni de genul reactorului cu fuziune, promis in maxim 20 de ani in 1965, reactorul regenerator (fast breeder) promis  in 1955, nu au ajuns pe piata. Sa va mai spun de fuziunea la rece? V-as intrista si mai tare. De fapt va mint, reactorul regenerator (fast breeder) a ajuns in stadiul de prototip. Mai bine nu ajungea. Nuclear. Sa ne amintim de parintele motorului de racheta dr. Von Braun ( de la V2 pâna la  Saturn V - racheta care a dus in spatiu echipajul care a aselenizat) care dupa aselenizarea reusita in 1969 a declarat ca pâna la sfârsitul anilor 1970 vom avea asezari permanente pe luna si pâna la sfârsitul mileniului vom ajunge pe Marte cu echipaj uman. Va aduceti aminte de afirmatiile de acum 40 de ani, ca energia electrica va ajunge atât de ieftina ca nu se va mai obosii nimeni sa o masoare? Fantezii? Atunci pareau realitati palpabile.  Gânditi-va la asta când gasiti orice afirmatie despre energii alternative pline de promisiuni. (As putea sa mai adaug si povestile cu roboteii de casa promisi de mai multe ori sa apara inainte de 1990, inteligenta artificiala, etc.)

Bine, am inteles, sa nu cadem in pesimism si negare. Ok, stiinta e raspunsul pâna la urma. Dar nu acum. Nu in momentul asta. Poate daca criza ar mai fii intârziat in timp vreo 25-30 de ani, atunci as fii fost mai optimist. Ce se intâmpla in urmatorii 25 de ani? Mai bine zis, ce ar fii trebuit sa se intâmple in 25 de ani? Ceva minunat. Dar nu face obiectul acestui site asa ca va dau doar linkul necesar: http://yudkowsky.net/singularity.html   Dar nu va ambalati prea tare. Criza energetica - economica are un impact major asupra cercetarii, mai ales asupra cercetarii fundamentale.

Sa nu uitam ca Arthur C. Clark, inventatorul notiunii de sateliti geostationari, autorul unor romane de SF extraordinare (2001-odiseea spatiala, etc) si cel care a definit corect cea mai mare problema a planetei inainte de 1970: cresterea necontrolata a populatiei, a facut si predictii gresite. In 1965 a presupus ca robotica si inteligenta artificiala vor ajunge lucruri comune inainte de sfârsitul mileniului.
Ooops.
Dar sa dam stiintei ce e al stiintei. Va rog sa cititi Nuclear si   Linkuri optimiste

Poate credeti ca politica e un raspuns? Cititi va rog discursul presedintelui Jimmy Carter din 15 iulie 1979 (in plina criza energetica) Despre ce vorbeste? Rationalizare, conservare, micsorare. Ooops. In America? Americanilor?

"Every act of energy conservation like this is more than just common sense, I tell you it is an act of patriotism."  Ma mir ca a rezistat si un mandat la Casa Alba.

Credeti serios ca economia e raspunsul?

Legile termodinamicii (conservarea energiei si entropia) ne spun ca o crestere infinita intr-o lume finita este imposibila. Felul cum functioneza banii, legile economice actuale, sunt pur si simplu incompatibile cu legile fizicii.  Daca aveti vreun dubiu, va rog sa studiati lucrarile câtorva economisti moderni (unii cu premiul Nobel -  James J. Heckman, Daniel L. McFadden ) Soddy, Donnella Meadows, ca si lucrarile unui român faimos, Nicholas Georgescu-Roegen, http://cepa.newschool.edu/het/profiles/georgescu.htm  http://www.geocities.com/combusem/GEORGESC.HTM 
Sistemul monetar actual necesita o crestere constanta a nivelului de consum energetic si o crestere a productiei de energie

 

Definitie

Când un inginer foloseste cuvântul "eficienta", inseamna "uz eficient" - un concept fizic - adica sa scoti maxim din minim. Când un economist foloseste cuvântul "eficienta", inseamna "distributie eficienta" - un concept politic - darwinism social. Eficienta economica inseamna ca "oamenii corecti" (adica cei care isi pot permite) vor obtine "bunurile si serviciile corecte" (oricând le vor dorii). Eficienta economica aloca resursele oamenilor care au cel mai mult succes in a câstiga putere sociala. Intr-o lume economica ideala, bogatii devin mai bogati si saraci mai saraci.

In his 1968 classic, "Tragedy of the Commons",[35] Garrett Hardin illustrates why communities everywhere are headed for tragedy -- it's because freedom in the "commons"[36] brings ruin to all.

Visualize a pasture as a system that is open to everyone. The carrying capacity of this pasture is 10 animals. Ten herdsmen are each grazing an animal to fatten up, and the 10 animals are now consuming all the grass that the pasture can produce.

Harry (one of the herdsmen) will add one more animal to the pasture if he can make a profit. Adding one more animal will mean less food for each of the present animals, but since Harry only has only 1/10 of the herd, he has to pay only 1/10 of the cost. Harry decides to exploit the commons, and the other herdsmen, so he adds an animal and takes a profit.

Shrinking profit margins force the other herdsmen either to go out of business or continue the exploitation by adding more animals. This process of mutual exploitation continues until overgrazing and erosion destroy the pasture system, and all the herdsmen are driven out of business.

Most importantly, Hardin illustrates the critical flaw of freedom in the commons: all participants must agree to conserve the commons, but any one can force its destruction. Although Hardin is describing exploitation by humans in an unregulated public pasture, his principle fits our entire society.

Private property is inextricably part of our commons because it is part of our life support and social systems. Owners affect us all when they alter the emergent properties of our life support and social systems (alter their land) to "make a profit" -- cover land with corn or with concrete.

Neighborhoods, cities and states are commons in the sense that no one is denied entry. Anyone may enter and lay claim to the common resources. One can compare profits to Hardin's "grass" when any corporation -- from anywhere in the world -- can drive down profits by competing with local businesses for customers.